Parket

Massief en meerlaags parket

Een massief parket, de naam zegt het al, bestaat uit planken van massief hout. Dit zijn de parketvloeren die je waarschijnlijk kent van oude huizen en boerderijen.

Een meerlaags parket is een heel ander product. Van bovenaf zie je geen verschil met een massief parket. De toplaag bestaat namelijk ook uit massief hardhout, meestal eik. Maar onder die toplaag bevinden zich minimaal twee andere houtlagen die haaks op elkaar geplaatst zijn. De lagen zijn gemaakt van naaldbomen of plaatmateriaal zoals multiplex of geperste houtvezel (HDF). 

Onderaan deze pagina vind u meer informatie over parketvloeren.

Meerlaags parket is stabieler

Het grootste voordeel van een meerlaags parket is de stabiliteit ervan. Dankzij de haakse verlijming van de verschillende houtlagen, beweegt (‘werkt’) een meerlaags parket bij veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid veel minder dan een massief parket. Zelfs wanneer de vloer zwevend wordt gelegd, gaat de vloer niet krimpen of uitzetten.

Bij een massief parket is de werking veel groter. Kort gezegd: de planken zetten uit in de zomer en krimpen in de winter. Hierdoor kan de vloer bol gaan staan in de zomer, terwijl er ’s winters kans is op grote kieren tussen de planken. Door een massieve parketvloer zowel te verlijmen als te verspijkeren, wordt het werken van het hout wel sterk verminderd.

Schuren van parket

Massief parket is dik en kan perfect opgeschuurd worden. Is dat een reden om dan maar voor massief parket te kiezen? Nee, want ook een samengesteld parket kan prima geschuurd worden. De toplaag van onze parketvloeren is minstens 2,5 millimeter dik, ruim voldoende voor één of meerdere keren schuren. Meer info kan je hier vinden.

Installatie van samengesteld en massief parket

Een groot voordeel van samengesteld parket is dat je dit met een beetje handigheid zelf kan plaatsen. Het eenvoudigst en snelst is een zwevende installatie. De eiken planken worden dan in elkaar geklikt met een kliksysteem en komen te rusten op de ondervloer. Ook parketvloeren met tand en groef kunnen zwevend geplaatst worden. Bij een verlijmde installatie worden de vloerdelen rechtstreeks op de ondervloer gelijmd. 

De installatie van massief parket is gespecialiseerd vakwerk. We raden dan ook aan om dit altijd door een expert te laten uitvoeren.

Samengesteld parket is geschikt voor vloerverwarming

Een samengesteld parket kan je uitstekend plaatsen op vloerverwarming. Hier wordt dan ook vaak voor gekozen, vooral in nieuwbouw. Parket op vloerverwarming wordt bij voorkeur altijd verlijmd. Bij een zwevende vloer ontstaat namelijk een extra luchtlaag die isolerend werkt en daardoor de warmte van de vloerverwarming tegenhoudt. Dat is nadelig voor het warmterendement.

Wij raden sterk af om massieve planken te kiezen, als je een houten vloer met vloerverwarming wilt. 

Welke soorten parketvloeren verkleuren het minst?

Alle parketvloeren worden na verloop van tijd donkerder door UV-licht. Bij een donkerbruin of zwart parket zal het effect minder zijn, omdat er meer pigment op zit. Bij de lichte kleuren parket is de verkleuring duidelijker. Gelukkig kan dit met een natuurzeep eenvoudig worden bijgewerkt. Wilt u dus dat uw parket net zo licht blijft als ten tijde van de plaatsing? Kies dan niet voor een geverniste maar voor een geoliede vloer.

Authentieke uitstraling

“Een massief parket heeft een authentiekere uitstraling en past beter in mijn monumentale woning.” Dat argument hoor wij nog wel eens voorbij komen. Massief parket is inderdaad prachtig in een klassiek interieur of boerderij, maar hetzelfde geldt voor meerlaags parket! Want wist je dat er volop keuze is uit meerlaagse parketten met een rustiek uiterlijk?

Wat is de beste keuze?

Met een meerlaags parket krijg je een zeer stabiele vloer met de schoonheid van authentieke houten planken. De installatie is eenvoudiger dan bij massief parket en de prijs is over het algemeen voordeliger. Om deze redenen raden wij altijd een meerlaags parket aan. Bij Limburg Vloeren heb je een grote keuze. Kom vooral eens langs in de showroom, we maken je graag wegwijs!

Voordelen Parket

  1. Warme natuurlijke uitstraling
  2. Een klassieke parketvloer kan geschuurd worden
  3. Meerwaarde van uw woning
  4. Isolerend